Kasvua vaihtoautokaupalla

Uusien autojen myynti oli nihkeää koko Suomessa viime vuonna. Rekisteröinnit päätyivät 87 508 kappaleeseen, mikä on noin 7 % edellisvuotta enemmän. Kasvu johtui kuitenkin suuresta tilauskannan purkautumisesta, eikä kaupan vilkastumisesta. Käytettyjen autojen osalta vuosi 2023 oli kuitenkin hyvä niin koko Suomessa kuin Autosalvassakin.

Autosalpa Oy:n liikevaihto kasvoi vuodesta 2022 n. 11 miljoonaa euroa käytännössä parantuneen käytettyjen autojen myynnin volyymin vuoksi. Tulos pysyi kohtuullisella tasolla, vaikka laskikin hieman vuodesta 2022. ”Pidän tulosta torjuntavoittona hyvinkin haasteellisessa markkinassa”, Autosalpa Oy:n toimitusjohtaja Tuukka Sirén kertoo. ”Luovutimme vähemmän uusia autoja kuin edellisvuonna, mutta onneksi saimme kasvua käytetyn kaupasta”, hän lisää.

Uusien autojen rekisteröinneistä jo yli kolmannes oli täyssähköautoja. Vuosi sitten niiden osuus oli alle 20 %. ”Muutos näkyy myös meillä Autosalvassa. Täyssähköautojen kysyntä kasvaa koko ajan. Myös vaihtoehtoja on koko ajan enemmän ja enemmän, kun sähköautojen mallistot laajenevat”, Sirén toteaa. ”Odotamme paljon varsinkin Volvon uutuudelta, EX30 -mallilta. Se on nyt koeajettavissa kaikissa toimipisteissämme”, Sirén vinkkaa.

Viime vuonna Suomeen tuotiin n. 38 000 käytettyä autoa. Se on hieman vähemmän kuin 2022, mutta merkittävää on, että käytettynä maahantuotujen autojen keski-ikä on nyt vain kuusi vuotta. Käytettyjä autoja tuodaan edelleen eniten Ruotsista ja Saksasta. ”Tuoreiden käytettyjen autojen maahantuonti on ehkä osittain korvannut uusien autojen myyntiä koko maassa”, Tuukka Sirén sanoo.

Avainlippu ja oma leasingyhtiö

”Vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon – myös Autosalvassa”, Sirén kertoo. ”Perustimme oman leasingyhtiön, jotta voimme tarjota asiakkaillemme joustavan ja kilpailukykyisen vaihtoehdon myös silloin, kun hankintatapana on leasing”, hän taustoittaa. ”Lisäksi oma vaihtoautotakuumme, Autosalpa Takuu, on laajentunut selvästi. Sen vastaanotto asiakkaidemme keskuudessa onkin ollut erittäin myönteinen”, hän lisää.

Loppuvuodesta Autosalvalle myönnettiin Avainlippu-merkki. Merkin myöntää Suomalaisen työn liitto. Avainlippu merkin tuntee tutkimusten mukaan lähes 90 % suomalaisista. ”Meille on tärkeää maksaa verot Suomeen. Avainlippu-merkki sopii hyvin arvoihimme, ja siksi päätimme sitä hakea. Pyrimme myös itse valitsemaan suomalaisten toimijoiden tuotteita ja palveluita aina mahdollisuuksien mukaan”, kertoo Sirén.

 Avainlukuja

  2023 2022
Liikevaihto (milj. euroa)      161 150
NETTOTULOS (milj. euroa)  3,76 4,23
Omavaraisuusaste   91 % 90 %
Henkilökunnan määrä (31.12.)     193 192
Laskutus (kpl)    
uudet autot 1191 1360
käytetyt autot 3471 3284
korjaamokäynnit 61 506 59 999