Hyödyllistä tietoa renkaista

Renkaat ovat yksi tärkeimmistä autoilun turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Siksi niihin kannattaa panostaa.

Mistä tiedän, mitkä renkaat sopivat autooni?

Autosi rekisteritiedoista löydät autoosi sopivan rengaskoon, joka on autonvalmistajan suosituksen mukainen. Suositeltu rengaskoko sopii parhaiten yhteen autosi suorituskyvyn ja ajo-ominaisuuksien kanssa. Jos et ole varma, mikä rengas autoosi sopii, niin käännythän ammattilaistemme puoleen.  Rengashaussamme voit etsiä suoraan eri valmistajien renkaita rengaskoon perusteella. Siirry rengashakuun tästä.

Mikä on renkaiden urasyvyys kesällä ja talvella?

Lain mukaan renkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm kesärenkaissa ja 3 mm talvirenkaissa. Suosittelemme renkaiden vaihtamista uusiin, kun urasyvyys on kesärenkaissa 4 mm ja talvirenkaissa 5 mm. Urasyvyys mitataan pääurista kolmen neljänneksen leveydeltä kulutuspinnan keskialueelta. Käyttämättömissä kesärenkaissa urasyvyydet ovat 7–8 mm ja talvirenkaissa 9–10 mm.

Milloin renkaat kannattaa vaihtaa?

Suomessa on käytettävä talvirenkaita 1.11.-31.3. välisenä aikana ja muulloinkin jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirenkaita saa kuitenkin käyttää 1.11.-31.3. välisenä aikana, vaikka sää tai keli ei sitä edellyttäisikään. Suosittelemme autoilijoita tarkkailemaan keliä ja ajoittamaan renkaidenvaihdon ajankohtaan, kun esimerkiksi yöpakkasista ei ole enää vaaraa. Myös syksyllä yöpakkasia kannattaa vastaavasti ennakoida ja vaihtaa renkaat alle hyvissä ajoin.

Mikä merkitys on rengaspaineilla?

Rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin. Liian alhainen rengaspaine on turvallisuusriski ja siksi rengaspaineet kannattaakin tarkistaa säännöllisesti. Liian alhaiset ilmanpaineet renkaissa heikentävät autosi ohjattavuutta, pidentävät jarrutusmatkoja, lisäävät vesiliiron riskiä sekä kuluttavat enemmän paitsi rengasta mutta myös polttoainetta. Esimerkiksi jo 1 barin vajaapaine lisää polttoaineen kulutusta 6 %:lla.

Miten tarkistan rengaspaineet?

Rengaspaineet on hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa. Paineiden tarkistus on helppo tehdä itse esimerkiksi huoltoasemilla. Anna renkaiden jäähtyä ajon jälkeen noin kaksi tuntia ja mittaa ilmanpaineet vasta sitten. Jos joudut mittaamaan paineet lämminneistä renkaista, on suosituspaineisiin lisättävä 0,3 baria. Etu- ja takarenkaille on määritelty eri rengaspaineet, jotka voit tarkistaa autosi ohjekirjasta.

Miksi renkaat kannattaa ajaa sisään?

Uudet renkaat on hyvä ajaa sisään. Sisäänajo vaikuttaa renkaiden pitoon ja talvirenkaissa nastojen pysyvyyteen. Aja renkaat sisään rauhallisella ajolla noin 500 kilometrin ajan.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Vastaamme mielellämme kysymykseesi. Jätä yhteydenottopyyntö tai ota yhteyttä huollon asiakaspalvelijoihin.