ILMASTONMUUTOS PUHUTUTTAA MYÖS AUTOKAUPASSA

Viime vuotta värittivät liikenteen päästöistä ja ympäristönmuutoksen hillitsemisestä käyty keskustelu, joka vaikutti suoraan myös suomalaiseen autokauppaan. Uusien autojen rekisteröinnit laskivat vuoteen 2018 verrattuna n. -5 %. Tämä näkyi myös Autosalvassa. ”Uusien autojen myynti laski myös meillä selvästi. Liikevaihto nousi 3,5 M€, mutta se johtui parantuneesta käytettyjen autojen myynnistä”, kertoo Autosalpa Oy:n toimitusjohtaja Tuukka Sirén.

Ennen eduskuntavaaleja oli eri medioissa runsaasti esillä autojen sähköistyminen ja polttomoottoriautojen tulevaisuus. ”Muutokset ovat välttämättömiä ja tarpeellisia. Autoilun, myös yksityisautoilun on muututtava, ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä liikenteen päästöt ovat yksi merkittävimmistä seikoista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yksityisautoilu olisi loppumassa tai että polttomoottorien kieltäminen olisi ratkaisu ongelmaan”, lisää Sirén. ”On muistettava, että asiat eivät aina ole niin mustavalkoisia kuin uutisotsikoista voisi päätellä. Esimerkiksi nykyaikainen dieselmoottori on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin 15 vuotta vanha”, Sirén muistuttaa.

AUTOJEN SÄHKÖISTYMINEN

Suomen maanteillä liikkuu jo n. 25.000 lataushybridiä ja 4.700 täyssähköautoa (Lähde: Autoalan tiedotuskeskus, Ladattavien autojen käyttötutkimus 20.1.2020). Niiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2018. Autoala ennustaakin, että vuonna 2025 sähköautoja on n. 10 % ensirekisteröinneistä ja lataushybridejä n. 16 %. ”Varsinkin lataushybridien suosio näkyy meilläkin. Edustamistamme merkeistä varsinkin Volvolla on laaja lataushybridimallisto. Kysyntä on ollut vakaata koko vuoden, enkä usko sen ainakaan hiljenevän lähivuosina. Edustamistamme merkeistä löytyy jo nyt laaja valikoima hybridejä ja täyssähköautoja. Ja lisää on tulossa”, Tuukka Sirén toteaa. ”Tutkimuksen mukaan suomalaiset myös lataavat autojaan ahkerasti. Tämä on hyvä asia”, hän lisää.

UUSIA TAPOJA HANKKIA AUTO

Autojen käyttövoimaan liittyvän keskustelun lisäksi viime aikoina puhetta ovat herättäneet uudet auton hankintatavat. Markkinoille on tullut erilaisia vuokraus- ja yksityisleasingpalveluita. Asiakkaiden kiinnostus uusia hankintatapoja kohtaan on kasvanut voimakkaasti viime vuonna. ”Arvelisin tämän johtuvan osittain myös sähköautoihin ja polttomoottorien tulevaisuuteen liittyvästä keskustelusta. Ihmiset ajattelevat, että on turvallisempaa hankkia auto siten, että auton arvonalentuminen ei ole omalla vastuulla – tapahtui markkinoilla mitä tahansa”, Tuukka Sirén kertoo. ”Kaikilla aikaansa seuraavilla autoliikkeillä on tarjota asiakkaalle juuri hänelle sopiva, räätälöity vaihtoehto auton hankkimiseen – myös meillä. Esimerkiksi Autosalpa Sopimus kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Siinä uudelle autolle taataan tietty jäännösarvo sopimuskauden päättyessä, mutta sopimus on osamaksusopimus. Se antaa asiakkaalle enemmän liikkumavapautta kuin perinteinen leasing”, Sirén vinkkaa.

AUTOSALVAN VUOSI 2019

Liikevaihto nousi 187 miljoonaan euroon ja kasvoi 1,9 %. Nettotulos kuitenkin laski 2,9 miljoonaan euroon vuoden 2018 neljästä miljoonasta eurosta. ”Tulokseen vaikutti ennen kaikkea pienentynyt uusien autojen myynti. Toisaalta käytettyjen myynti parani”, toimitusjohtaja Tuukka Sirén toteaa. ”Kokonaisuutena olemme kuitenkin tulokseen melko tyytyväisiä, sillä vuosi oli haasteellinen. Toimintamallimme on kunnossa. Sen ansiosta emme joutuneet tekemään leikkauksia tai vähennyksiä, ja pääsemme nyt aloittamaan vuoden 2020 ihan siedettävistä lähtökohdista”, hän lisää.

 

AVAINLUKUJA

  2019 2018
Liikevaihto (milj. euroa) 187 184
NETTOTULOS (milj. euroa) 2,9 4,0
Omavaraisuusaste 88 % 88 %
Henkilökunnan määrä (31.12.)                     221 215
Laskutus (kpl)    
Uudet autot 2.552 2.751
Käytetyt autot 6.128 5.755
Korjaamokäynnit (kpl) 63.568 63.750