Tietoa renkaista ja renkaiden hankinnasta

Autollesi sopivat ja hyväkuntoiset renkaat vaikuttavat oleellisesti ajoturvallisuuteen. Katso ohjeet renkaiden hankintaan ja ylläpitoon tästä.

Mistä tiedän, mitkä renkaat sopivat autooni? 

Autosi rekisteritiedoista löydät autoosi sopivan rengaskoon, joka on autonvalmistajan suosituksen mukainen. Suositeltu rengaskoko sopii parhaiten yhteen autosi suorituskyvyn ja ajo-ominaisuuksien kanssa. Jos et ole varma, mikä rengas autoosi sopii, niin käännythän ammattilaistemme puoleen.  Rengashaussamme voit etsiä suoraan eri valmistajien renkaita rengaskoon perusteella. Siirry rengashakuun tästä

Mikä on renkaiden urasyvyys kesällä ja talvella? 

Lain mukaan renkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 mm kesärenkaissa ja 3 mm talvirenkaissa. Suosittelemme renkaiden vaihtamista uusiin, kun urasyvyys on kesärenkaissa 4 mm ja talvirenkaissa 5 mm. Urasyvyys mitataan pääurista kolmen neljänneksen leveydeltä kulutuspinnan keskialueelta. Käyttämättömissä kesärenkaissa urasyvyydet ovat 7–8 mm ja talvirenkaissa 9–10 mm. 

Milloin renkaat kannattaa vaihtaa? 

Suomessa on käytettävä talvirenkaita 1.11.-31.3. välisenä aikana ja muulloinkin jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirenkaita saa kuitenkin käyttää 1.11.-31.3. välisenä aikana, vaikka sää tai keli ei sitä edellyttäisikään. Suosittelemme autoilijoita tarkkailemaan keliä ja ajoittamaan renkaidenvaihdon ajankohtaan, kun esimerkiksi yöpakkasista ei ole enää vaaraa. Myös syksyllä yöpakkasia kannattaa vastaavasti ennakoida ja vaihtaa renkaat alle hyvissä ajoin.

Mikä merkitys on rengaspaineilla? 

Rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin. Liian alhainen rengaspaine on turvallisuusriski ja siksi rengaspaineet kannattaakin tarkistaa säännöllisesti. Liian alhaiset ilmanpaineet renkaissa heikentävät autosi ohjattavuutta, pidentävät jarrutusmatkoja, lisäävät vesiliirron riskiä sekä kuluttavat enemmän paitsi rengasta mutta myös polttoainetta. Esimerkiksi 1 barin vajaapaine lisää polttoaineen kulutusta 6 %:lla. 

Miten tarkistan rengaspaineet? 

Rengaspaineet on hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa. Paineiden tarkistus on helppo tehdä itse esimerkiksi huoltoasemilla. Anna renkaiden jäähtyä ajon jälkeen noin kaksi tuntia ja mittaa ilmanpaineet vasta sitten. Jos joudut mittaamaan paineet lämminneistä renkaista, on suosituspaineisiin lisättävä 0,3 baria. Etu- ja takarenkaille on määritelty eri rengaspaineet, jotka voit tarkistaa autosi ohjekirjasta. 

Miksi renkaat kannattaa ajaa sisään? 

Uudet renkaat on hyvä ajaa sisään. Sisäänajo vaikuttaa renkaiden pitoon ja talvirenkaissa nastojen pysyvyyteen. Aja renkaat sisään rauhallisella ajolla noin 200 kilometrin ajan. 

Polttoainetaloudellisuus, asteikko A–E

Renkaiden osuus auton polttoainekustannuksista on noin 20 %. Tämä johtuu ennen kaikkea renkaiden vierintävastuksesta, jota pienentämällä voidaan parantaa tieliikenteen energiatehokkuutta ja näin ollen myös CO2-päästöjä. Ero polttoaineen kulutuksessa A (paras) - ja E (heikoin) -asteikon renkailla on merkittävä, noin 0,6 l/100 km. Polttoaineen säästö on noin 90 litraa vuodessa 15 000 ajokilometrimäärällä.

Märkäpito, asteikko A–E

Märkäpito ilmoittaa renkaan jarrutustehon märällä tiellä. Märkäpitoluokka määritellään vertaamalla renkaan suorituskykyä referenssirenkaaseen. Ero jarrutusmatkassa märällä asfaltilla A- (paras) ja E (heikoin) -asteikon renkailla on noin 18 metriä, kun nopeus on 80 km/h. Se vastaa noin neljän auton mittaa.

Ohiajomelu, asteikko A-C

Liikennemelu on merkittävä ympäristöongelma. Ohiajomelu ilmaisee renkaan vierintämelutason desibeleinä. Vierintämelulla tarkoitetaan renkaan aiheuttamaa ohiajomelua – ei sisäistä melutasoa, jonka kuljettaja havaitsee auton sisältä. Ohiajomelu on kuvattu desibelien lisäksi kirjaimilla, jotka kertovat sen, ylittääkö renkaan meluarvo tyyppihyväksynnän maksimiarvon. Asteikolla A on hiljaisempi kuin EU-tyyppihyväksyntä edellyttää, B on EU-tyyppihyväksynnän mukainen taso ja C ylittää EU-tyyppihyväksynnän tason.

Vaikeiden talviolosuhteiden ja jääpidon kuvakkeet

1.5.2021 alkaen rengasmerkinnässä on vaikeiden talviolosuhteiden (3PMSF) ja jääpidon kuvakkeet. Jääpidon kuvake koskee vain henkilöautojen renkaita.

QR-koodi

1.5.2021 alkaen rengasmerkinnässä on myös QR-koodi, joka toimii linkkinä uuteen tietokantaan European Product Database for Energy Labelling (EPREL), jossa rengasmerkintätarra ja tuotetietokaavake ovat saatavana eri tiedostomuodoissa.

 Siirry rengashakuun